E-Bikes goed voor 80% van de omzet van alle fietsverkopen.

man met elektrische fiets

Elektrische fietsen, ook wel e bikes genoemd, worden elk jaar populairder in ons kikkerlandje. In 2022 was 57% van alle fietsverkopen elektrisch en daarmee goed voor 80% van de omzet van alle fietsverkopen in heel Nederland.

Tijdens de ‘E-bike Xperience’ in de Jaarbeurs Utrecht werden dit jaar de Fietsawards 2023 uitgereikt. Daarnaast werden de cijfers van het jaarlijks onderzoek van Gfk, in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG, bekend gemaakt. Uit dit onderzoek blijkt dat in 2022 57% van alle 855.000 nieuwe verkochte fietsen in Nederland bestond uit e-bikes. Wat neerkomt op een totale afzet van 486.000 nieuwe e-bikes. Vanwege de gemiddeld hogere prijs van elektrische fietsen ten opzichte van normale fietsen, was dit percentage goed voor 80% van alle omzet van de fiets verkopen. De stijging is niet onverwachts, het aandeel van ebikes stijgt namelijk al voor 10 jaar achter elkaar.

Stijging gemiddelde verkoopprijs van Fietsen

Door de stijgende populariteit van de elektrische fiets stijgt ook de gemiddelde verkoopprijs van een fiets. In 2022 gaven Nederlanders gemiddeld 1772 euro uit aan een nieuwe fiets, bijna 9 procent meer dan in 2021. Deze stijging heeft ook te maken met de algemene kosten die steeds hoger worden door de inflatie in ons land.

Steeds meer ebikes gestolen

De toename in de verkoop van ebikes in ons land brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. De gemiddeld hogere prijs van een e-bike maakt ze namelijk ook aantrekkelijker voor dieven. De nationale politie registreerde in 2022 22.593 meldingen (een stijging van 25%) van gestolen elektrische fietsen. Dit is ruim vier keer zoveel als het aantal gestolen auto’s. Mede hierom worden fietsverzekeringen steeds belangrijker. Met een goede fietsverzekering ben je beschermd tegen potentiële financiële verliezen als je e bike wordt gestolen. Ben je opzoek naar een verzekering voor je e bike, maar weet je niet goed wat de beste e bikeverzekering voor jou is? Ga dan naar onze pagina e bikeverzekering.

ART-2 Fietsslot

Let wel op! Om aanspraak te maken op je verzekering wanneer je e bike wordt gestolen, stellen verzekeraars een aantal eisen. Zo eisen ze dat je gebruik maakt van een ART-goedgekeurd slot. Deze sloten zijn te herkennen aan het ART-keurmerk en het aantal sterren. Lees hier alles wat je moet weten over het beste ART-2 goedgekeurde fietsslot.

Tips om diefstal te voorkomen

Naast dat het verstandig is ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent wanneer je fiets gestolen wordt, is het nog steeds belangrijk om te proberen diefstal te voorkomen. Ondanks dat dit erg lastig blijft zijn er wel een aantal dingen die je kan doen. De meest voor de hand liggende oplossing, een fietsslot is niet altijd de oplossing. Deze werken namelijk voornamelijk vertragend, maar is met de juiste kennis en gereedschap nog steeds altijd open te krijgen. Lees ons blog “Diefstal E-bikes stijgt explosief” voor 5 tips ter preventie van diefstal voor je elektrische fiets.

5/5 - (1 stemmen)