Wat kost een fietsverzekering

Het is in Nederland niet verplicht om een fietsverzekering af te sluiten. Toch kan dit wel slim zijn om te doen. Wanneer je gaat kijken voor een fietsverzekering ben je natuurlijk benieuwd wat de kosten zijn van een fietsverzekering. Je wilt dat je fiets goed verzekerd is tegen diefstal en schade. Je kunt gebruik maken van een goedgekeurd ART-2 fietsslot, maar helaas kan je diefstal hier niet volledig mee voorkomen. Het is mogelijk om bij het kopen van een nieuwe fiets een dure fietsverzekering af te sluiten, maar als je kosten wilt besparen kun je beter online fietsverzekeringen vergelijken en afsluiten. Hieronder kan je vinden hoeveel een verzekering kost en wat de factoren zijn.

Kosten fietsverzekering

De kosten van een fietsverzekering verschillen per situatie. Onder welke het soort fiets dat je wilt verzekeren. Uiteraard zal een fietsverzekering voor een bakfiets meer kosten dan een fietsverzekering voor een stadsfiets. De kosten van een fietsverzekering worden berekend op basis van de volgende factoren:

  • Waarde van de fiets. Over het algemeen geldt: hoe duurder de fiets, hoe hoger de premie voor de verzekering zal zijn.
  • Type dekking. Er zijn verschillende soorten dekkingen beschikbaar, zoals diefstal, schade en ongevallen. Hoe meer dekking je hebt, hoe hoger de premie zal zijn.
  • Eigen risico. Een hoger eigen risico betekent meestal een lagere premie, maar je moet wel meer betalen als er iets gebeurt met je fiets.
  • Locatie. Sommige gebieden hebben hogere fietsdiefstal percentages dan andere, waardoor de premies hoger kunnen zijn.
  • Leeftijd van de bestuurder. Jongere bestuurders kunnen hogere premies hebben omdat ze over het algemeen meer risico lopen op ongelukken.
  • Type fiets. De premie kan afhankelijk zijn van het type fiets dat je wilt verzekeren. Een e-bike kan bijvoorbeeld duurder zijn om te verzekeren dan een gewone fiets vanwege de hogere waarde en de hogere kans op diefstal.

Wil je voorkomen dat je splinternieuwe fiets gestolen wordt? Kijk dan goed dat je een dekking afsluit die diefstal verzekerd. Vaak is het mogelijk om de basis dekking af te sluiten met diefstal. Als je wilt weten hoe hoog de kosten zijn voor een fietsverzekering tegen diefstal neem dan een kijkje op onze pagina fietsverzekering vergelijken. Kies eerst het type fiets waar je de verzekering voor af wilt sluiten. Kies daarna voor een basis- of compleet dekking. Vervolgens vind je in de tabel een compleet overzicht van de beste fietsverzekeraars met bijhorende premie en dekking.

Wat kost een fietsverzekering voor een elektrische fiets

Een elektrische fiets is tegenwoordig enorm populair. Helaas zijn de fietsen niet alleen populair bij kopers, maar ook bij dieven. Dit maakt dat een elektrische fietsverzekering sterk is aan te raden. Zo kan je lekker op pad zonder zorgen. Neem een kijkje op onze pagina elektrische fiets verzekeren en vergelijk simpel en voorkom hoog oplopende kosten.

Soorten fietsverzekeringen

Over het algemeen bieden verzekeraars die volgende vier mogelijkheden:

  • Aflopende fietsverzekering: Je betaalt in één keer de premie voor 3 of 5 jaar -> geen geld terug regeling
  • Doorlopende fietsverzekering: Je betaalt eens per maand of (half) jaar -> minder kans op “weggegooide premie”
  • All risk verzekering: Verzekerd tegen diefstal, schade, brand of aanrijding -> eigen risico tot 50 euro
  • Diefstal verzekering: Alleen verzekerd tegen diefstal (losse accessoires vallen hier niet altijd onder) -> lagere premie dan all risk

Je kan er dus bij veel verzekeraars voor kiezen om de premie maandelijks of jaarlijks te betalen. Als je ervoor kiest om de premie per maand te betalen zijn de kosten meestal iets hoger. Je betaalt namelijk een toeslag voor het betalen in termijnen. Kies je ervoor om de kosten van je fietsverzekering per jaar te betalen. Dan hanteert de verzekeraar vaak een aannemelijke korting. De hoogte van de korting verschilt per verzekeraar.

Basis of Compleet Dekking

In onze vergelijkingstabellen maken we onderscheid tussen twee soorten dekkingen. De basis- en compleet dekking. Bij een basisverzekering ben je in de meeste gevallen verzekerd voor diefstal, beschadiging en wereldwijde dekking. Wil je voorkomen dat je splinternieuwe fiets gestolen wordt? Kijk dan goed dat je een dekking afsluit die diefstal verzekerd. Vaak is het mogelijk om de basis dekking af te sluiten met diefstal. Sluit je een iets duurdere compleet verzekering af, dan ben je in de meeste gevallen nog extra verzekerd voor zaken als pechhulp, vergoeding voor leenfiets en in een enkel geval voor juridische hulp.

Eigen risico fietsverzekering

Sommige verzekeraars hanteren een eigen risico bij een fietsverzekering. Dit betekent dat je een deel van de schade zelf moet betalen als je een schadeclaim indient. Het eigen risico wordt bepaald door de verzekeraar en wordt meestal in euro’s of een percentage van de schade uitgedrukt. Voor sommige verzekeraars is het eigen risico een vast bedrag, terwijl andere verzekeraars een variabel bedrag hanteren. Of er een eigen risico is hangt af van de verzekeraar. Let dus goed op bij het vergelijken of de verzekeraar een eigen risico hanteert.

Tweedehands fiets verzekeren

Om een tweedehands fiets te verzekeren moet je de waarde weten. Dit kan je bij een fietsenwinkel laten bepalen. Als je een oudere fiets voor niet zo veel geld hebt gekocht, is het misschien niet de moeite waard om hem te verzekeren. De waarde van de fiets zal dan niet in verhouding staan tot de kosten. Maar koop je een duurdere fiets zoals een elektrische fiets of een racefiets, dan kan het wel een verstandige keuze zijn.

Fietsaccessoires verzekeren

Als je ook de accessoires van je fiets wilt verzekeren moet je goed opletten want dit verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar verzekert dit wel mee, de ander alleen wanneer ze vastgemonteerd aan de fiets zitten en soms zit het niet standaard in de verzekering. Mocht alleen de accu (of kinderstoel e.d.) van je elektrische fiets gestolen worden valt dit vaak onder een all risk dekking. Als je fiets + accu gestolen is valt dit vaak onder de normale dekking.

Vergelijk Fietsverzekeringen

Om de kosten van een fietsverzekering in kaart te brengen, kun je gebruik maken van onze fietsverzekering vergelijkingstabellen. Op deze manier kun je de premies van de verschillende verzekeraars langs elkaar houden om de scherpste premie te vinden. Door goed en zorgvuldig fietsverzekeringen met elkaar te vergelijken, kom je erachter welke fietsverzekering het beste bij jou past. Ga naar onze pagina fietsverzekering vergelijken en start direct! Wil je je ebike verzekeren, ga dan naar onze pagina elektrische fiets verzekeren.

Benieuwd wat een fietsverzekering allemaal voor extra voordelen heeft? Kijk dan op onze pagina, waarom een fietsverzekering, voor alle informatie die je nodig hebt.