Diefstal E-bikes stijgt explosief

Fiets die gestolen wordt, fietsverzekering vergelijken

Het aantal gestolen E-bikes stijgt explosief in 2022. De Nationale politie registreerde vorig jaar landelijk 22.593 meldingen. Dit is ruim vier keer zoveel als het aantal gestolen auto’s. Er was een stijging van 25 procent ten opzichte van 2020. Over twee jaar nam het aantal gestolen E-bikes zelfs toe met 74 procent.

Elektrische fiets razend populair

Dat elektrische fietsen steeds vaker worden gestolen is niet verbazingwekkend. Want de verkoop van E-bikes is ook flink toegenomen. Zowel jong als oud kiest voor de snelheid en gemak van de E-bike. Laten we vooropstellen dat elektrische fietsen allesbehalve goedkoop zijn. Toch helpen E-bikes je bij het besparen van geld. E-bikes zijn vrijgesteld van wegenbelasting en APK. Een E-bike kost gemiddeld rond de 3000 euro. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je e-bike te verzekeren tegen diefstal. Hier kun je simpel en snel E-bike verzekeringen vergelijken. De hoogte van de premie hangt af van het model en de verzekeringsmaatschappij, maar ligt ongeveer rond de 5 euro per maand. Een auto kopen is veel duurder. Daarbij lopen de kosten van wegenbelasting, APK en een rijbewijs hoog op. En dan hebben we het nog niet eens over de brandstofkosten van tegenwoordig. Kortom het is niet gek dat er een stijging is in de verkoop van elektrische fietsen. Kies je voor een elektrische fiets, dan bespaar je een hoop geld!

Verzekeraar

Wil je de elektrische fiets verzekeren dan zijn er drie belangrijke dekkingen: diefstal, schade en pechhulp. Om aanspraak te maken op je fietsverzekering bij diefstal, stelt de verzekeraar een aantal eisen. Zo stellen alle verzekeraars de eis dat je gebruik maakt van een ART-goedgekeurd slot. Dit slot kun je herkennen aan het ART-logo en het aantal sterren op het slot. Op de volgende pagina lees je alles over het beste ART-2 goedgekeurde fietsslot. Daarnaast moet je als eigenaar van een gestolen E-bike naar de politie om aangifte te doen. Alleen als er aangifte gedaan is bij de politie zal de verzekeraar het bedrag vergoeden.

Diefstal voorkomen blijft lastig

Het is erg lastig om diefstal te voorkomen. Een slot is niet altijd de oplossing. Een slot werkt vertragend, maar is met de juiste kennis en ervaring van de fietsendief altijd open te krijgen. Er staan zelfs filmpjes op het socialmediaplatform TikTok hoe je een slot gemakkelijk open kunt krijgen. De dieven gebruiken een loper voor het slot waardoor ze niks hoeven te forceren. Een goed werkend slot aanschaffen is altijd verstandig, maar wellicht niet voldoende.

Naast het kiezen van een goed slot zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om fietsdiefstal te voorkomen. Fietsdiefstal is een van de grootste ergernissen van fietshouders. En daarom wil je er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat je elektrische fiets gestolen wordt. Hieronder geven we vijf tips ter preventie.

5 tips ter preventie

  1. Gebruik meerdere sloten. Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Door meerdere sloten te gebruiken zorg je voor vertraging.
  2. Zorg ervoor dat je fiets bewaakt staat. Zo heb je meer kans de je fiets er nog is als je terug komt.
  3. Stal je fiets op een drukke plek waar veel voorbijgangers lopen. Dieven houden er niet van om gezien te worden. Door je fiets op een drukke plek te stallen loopt je fiets minder kans om gestolen te worden.
  4. Verbind je elektrische fiets vast aan een fietsenrek. Door de fiets aan frame en voorwiel vast te binden wordt het lastig om de fiets te stelen. Let er wel op waaraan je de fiets vastbindt. Een fiets vastbinden aan een lantaarnpaal is bijvoorbeeld niet toegestaan.
  5. Noteer ten alle tijden je framenummer. Het nummer is te vinden op de frame van je fiets. Ieder framenummer is uniek en dat maakt het een zeer waardevol gegeven voor de politie.

 

Het verzekeren van je E-bike vergoedt niet alleen de kosten van diefstal, maar geeft je vaak ook een gerust gevoel. Op het moment dat je fiets gestolen wordt of schade oploopt komt de fietsverzekeraar je tegemoet met een schadebedrag of nieuwe fiets. Wanneer je wilt kijken welke E-bike verzekering het beste bij jou past kun je hier je E-bike verzekering vergelijken.

5/5 - (2 stemmen)