Vorig jaar drie keer zoveel accu’s van e-bikes gestolen als in 2021

Een gewilde elektrische fiets ter illustratie

Het aantal gestolen accu’s van elektrische fietsen, ook wel ebikes genoemd, is in 2022 met maar liefst 300% gestegen ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit een recent onderzoek van brancheorganisatie BOVAG en Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE). Het is een zorgwekkende ontwikkeling voor de bezitters van elektrische fietsen. Niet alleen is een gestolen accu een flinke financiële schadepost, het kan ook betekenen dat je elektrische fiets tijdelijk onbruikbaar is.

 

Stijging aantal gestolen accu’s

In 2021 werden er ongeveer 3.000 accu’s gestolen van ebikes. In 2022 is dit aantal gestegen naar maar liefst 9.000. Deze stijging is zorgwekkend en zorgt voor veel onrust onder bezitters van elektrische fietsen. Een gestolen accu kan al snel een flinke kostenpost zijn, omdat de accu een van de duurste onderdelen van de fiets is. Bovendien kan het vervangen van de accu een tijdrovende klus zijn.

Dat elektrische fietsen aantrekkelijk zijn voor dieven is niet geheel onbegrijpelijk, de vraag naar elektrische fietsen blijft namelijk toenemen en de verwachting is dat dit niet in de nabije toekomst gaat veranderen. De politie komt om in het werk en dat gaat ten koste van handhaving en toezicht op het stelen van elektrische fietsen. Daarnaast worden ebikes en accu’s nog niet met framenummer geregistreerd en is het dus lastig te bepalen welke accu bij welke elektrische fiets past. Veel mensen zijn zich niet bewust van het risico op diefstal van de accu van hun elektrische fiets. Zij denken vaak dat het slot van de fiets voldoende is om diefstal te voorkomen. Helaas blijkt dit niet het geval te zijn. Dieven zijn steeds handiger geworden in het stelen van accu’s. Zij gebruiken hiervoor bijvoorbeeld speciale gereedschappen of knippen het slot van de accu door.

Politie zet lokfietsen in

In 2022 werden bijna 23 duizend aangiftes van gestolen elektrische fietsen of onderdelen ingediend, wat aangeeft dat e-bike diefstal nog steeds een groot probleem is. De politie erkent deze trend en is vastberaden om hier iets aan te doen. Naast het vergroten van het bewustzijn van mensen over fietsdiefstal, gebruikt de politie nu ook regelmatig lokfietsen om potentiële dieven op te sporen.

Gebruik een ART-2 goedgekeurd fietsslot

Ondanks dat diefstal nooit volledig is te voorkomen, kun je het dieven wel zo moeilijk mogelijk maken. Dit begint bij een aantal preventieve maatregelen, zoals het gebruiken van een goed fietsslot . Een ART-2 goedgekeurd fietsslot biedt de beste bescherming tegen diefstal en wordt dan ook sterk aanbevolen door fietsverzekeraars en de politie. ART is een onafhankelijke organisatie die fietssloten keurt en certificeert op basis van strenge eisen. Ga naar onze pagina ART-2 goedgekeurd fietsslot en vind het beste fietsslot voor jou. Naast het gebruik van een ART-2 fietsslot raden wij ook altijd aan om je accu zo veel mogelijk binnenshuis te bewaren. Zo zorg jij ervoor dat je de kans op diefstal zo klein mogelijk maakt.

E-bike verzekering en elektrische fiets verzekeren

De stijging van het aantal gestolen accu’s zal hoogstwaarschijnlijk de komende jaren aanhouden. Het kan daarom ook verstandig zijn om je elektrische fiets te verzekeren tegen diefstal. Met een goede ebike verzekering ben je onder andere verzekerd tegen de kosten van een gestolen accu. Daarnaast kan het lonen om verschillende verzekeringen voor elektrische fietsen met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. Een fietsverzekering vergelijken kan namelijk flink wat geld besparen. Let daarbij niet alleen op de premie, maar ook op de dekking. Ga naar onze pagina elektrische fiets verzekeren en vind direct de beste ebike verzekering voor jou!

 

5/5 - (1 stemmen)