Traceren van de e-bike: Wondermiddel tegen diefstal?

gps voor e-bike

Al eerder publiceerden wij een artikel over de toename van diefstal van e-bikes. Kort gezegd waren de belangrijkste maatregelen die er genomen konden worden om diefstal tegen te gaan het hebben van een goed slot en aan gemeentelijke paaltjes te zetten. Daarnaast investeerde de politie ook in lokfietsen om dieven te betrappen. Desondanks werd er toch van alle e-bikes in omloop in 2016 ongeveer 10 procent gestolen.

GPS voor e-bike

Vanwege deze hoge getallen zijn de verzekeraars begonnen met de proef om de e-bikes beveiligen met gps-tracers om diefstal tegen te gaan. Met deze tracers zouden de fietsen tot op een paar meter nauwkeurig getraceerd kunnen worden. De eerste tekenen wijzen erop dat toevoeging van gps aan de fiets een effectief middel zou kunnen zijn tegen diefstal, want van een proef met 6000 fietsen uitgerust met een gps-chip, werd er in de testperiode niet één gestolen. De aanwezigheid van een GPS-systeem wordt groot aangegeven op de fiets om eventuele dieven af te schrikken. Daarnaast wordt de chip ingebouwd in het kastje van de besturing, waardoor de e-bike onbruikbaar wordt bij pogingen om de GPS te verwijderen. Hoewel er pas met zekerheid kan worden gezegd hoe effectief de toevoeging van GPS-systemen is als de proef langer heeft gelopen, zijn er verschillende verzekeraars die bij succes de premie eventueel hierop willen aanpassen. Houd daarom het nieuws over fietsverzekeringspremies voor gps goed in de gaten.

Kanttekeningen

Ondanks de tekenen dat het gebruik van GPS op de e-bike veelbelovende resultaten lijkt te beloven, moet er wel bij gezegd worden dat het nog niet duidelijk is hoe goed de systemen zijn beveiligd en hoe makkelijk de GPS-systemen te kraken zijn door professionele bendes. Soortgelijke systemen in auto’s waren soms namelijk relatief makkelijk te kraken. De toekomst moet uitwijzen hoe dit zal gaan voor de e-bike. Reken je dus nog niet rijk, maar kijk nog eens goed naar een passende verzekering voor je e-bike of speed pedelec, die jouw e-bike heeft verzekerd indien deze onverhoopt toch gestolen wordt.

3.6/5 - (16 stemmen)