Steeds meer fietsdiefstallen

Steeds meer fietsdiefstallen

In de afgelopen jaren is er een enorme toename te zien in het aantal fietsdiefstallen. Met name elektrische fietsen zijn vaker het doelwit van dieven. Dit is zichtbaar aan de hand van de hoeveelheid politie-aangiftes en schadeclaims die bij verzekeringsmaatschappijen worden ingediend. Maar wat ligt ten grondslag aan deze stijging in fietsdiefstallen, en welke maatregelen kunnen worden genomen om dit probleem aan te pakken?

Waarom stijgt het aantal fietsdiefstallen?

Er zijn meerdere verklaringen voor de reden dat fietsdiefstallen de afgelopen jaren zijn gestegen. 

Fiets-waarde stijgt

De gemiddelde fietswaarde stijgt. Fietsen worden steeds luxer en krijgen steeds duurdere opties beschikbaar. De elektrische fiets is ook enorm in opkomst, veel mensen schaffen er één aan. Een elektrische fiets kost al gauw 2000 tot €3000 euro. De aanschaf van een fiets is dus een grote uitgave.

Er is ook een andere soort fiets op de markt gekomen de afgelopen jaren. Dit nieuwe type elektrische fietsen is erg populair onder jongeren en nog populairder onder dieven. Ze zijn nog maar op enkele plekken te verzekeren vanwege de hoge diefstalcijfers. 

Fiets stelen steeds makkelijker

Het stelen van een fiets is steeds makkelijker. Veel fietsen staan enkel op slot een ringslot. De tools om een fiets te stellen worden ook steeds innovatiever. Zo zijn er steeds kleine draagbare slijp tools en de Poolse sleutel, waarmee je gemakkelijk fietssloten opent. 

Internationale vraag neemt toe

Nederland is een enorm fietsland, daar staan we inmiddels bekend om. Daarnaast neemt de internationale vraag ook toe. In het buitenland stappen steeds meer mensen op de fiets. De Europese Unie heeft de fiets ook weggezet als duurzaam vervoermiddel. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar fietsen ook toeneemt en helaas dus ook de diefstal op fietsen.

Wat is de oplossing?

Er is geen simpel antwoord op deze vraag. Je kunt een hoop dingen doen om diefstal te voorkomen of je ervoor in te dekken. We hebben hier 3 redenen waar je in ieder geval rekening mee moet houden.

Tweede fietsslot

Enkel een ringslot houdt dieven niet tegen. Ze kunnen je slot openbreken, of tillen je fiets gewoon op. Met een tweede fietsslot is dat een stuk lastiger. Het is tegenwoordig bij veel verzekeraars ook een verplicht slot geworden. 

Vaak vragen verzekeraars om een zogenaamd ART-2 slot. Mocht je niet weten uit welke sloten je precies zou moeten kiezen? Bezoek onze pagina: Wat is het beste ART-2 goedgekeurde fietsslot?. We hebben hier uitgebreid alle informatie over de beste sloten voor jou uitgezocht.

Diefstal registratie

Het is belangrijk om fietsendiefstal goed in kaart te brengen. Dit doe je door direct aangifte te doen wanneer je fiets gestolen is. Zie je iets verdachts op straat? Tip de politie. Op de website stopheling.nl kan je checken of een fiets als gestolen is geregistreerd. Goed om even naar te kijken als je een tweedehands fiets wil kopen. Je kunt hier ook de nieuwe fietsgegevens vastleggen. Mocht je zelf slachtoffer worden van fietsendiefstal kun je met deze gegevens direct aangifte doen.

Fietsverzekering afsluiten 

Helaas is het zo dat veel fietsen gestolen worden. Wil je nou zeker weten dat je niet voor verrassingen komt te staan? Je kunt bij ons een goede vergelijking maken tussen verschillende fietsverzekeringen. Kies er eentje die bij jouw past en ga altijd veilig op pad!

Fatbikes

De meest gestolen fiets in Nederland is op dit moment de fatbike. Ze zijn enorm populair: de fietsen in een soort scooter-vorm waar je amper hoeft te trappen. Deze fietsen worden zo vaak gestolen dat ze op dit moment bij bijna geen enkele partij kunnen worden verzekerd. We hebben via onze pagina “fatbike verzekeren” de laatste mogelijkheden voor je op een rijtje gezet

5/5 - (1 stemmen)