Met deze tips fiets jij veilig tijdens deze winter

Fietsen in de sneeuw

Het is alweer winter, de dagen zijn korter en de temperaturen lager. Ondanks deze omstandigheden kunnen wij Nederlanders toch nog op onze fiets springen. Als je tijdens deze winter met je fiets de weg op gaat is het belangrijk dat je veiligheidsmaatregelingen neemt. In dit artikel lees je hoe jij tijdens deze winter veilig de weg op kunt met je fiets.

Fiets winterbanden

Het is heel normaal voor auto’s om in de winter over te schakelen naar winterbanden. Niet iedereen weet dat er ook winterbanden voor fietsen beschikbaar zijn. Deze winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip hebt op de gladde wegen. Winterbanden kosten vaak ongeveer €50,- per stuk. Je kunt ook alleen een winterband voor het voorwiel nemen. De grip van het voorwiel is namelijk belangrijker dan de grip van het achterwiel. Twee populaire winterband merken zijn Continental en Schwalbe.

Onderhoud

Naast de banden is het ook belangrijk dat de overige onderdelen van je fiets winterbestendig zijn. Let bijvoorbeeld op je remkabels. Op het moment dat er vocht in je remkabels komt kan het bevriezen. Als dit gebeurt kun je niet meer remmen. Om dit te voorkomen kun je de kabels losmaken en insmeren met kettingolie. Kijk ook goed of de kabels roestig zijn. Als dit het geval is, kun je de remkabels beter vervangen. Zorg er ook voor dat je de ketting van je fiets goed insmeert. Dit kun je het beste doen door elke schakel met een druppel olie in te smeren. Het is niet nodig om de ketting schoon te maken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de ketting sneller verslijt. 

E-bike in de winter

Elektrische fietsen maken gebruik van een accu. Accu’s krijgen vaak problemen als het kouder wordt. Zorg er daarom voor dat je de accu oplaad op kamertemperatuur. Als je accu onderweg kapot gaat kun je met pech langs de weg komen te staan. Met een E-bike verzekering kun je in dit geval pechhulp krijgen.

Overige tips

Als je net een natte rit hebt gehad is het verstandig om je fiets schoon te spuiten. Hiermee voorkom je veel roest. Het is wel belangrijk dat je na het schoonspuiten van je fiets je de fiets direct afdroogt met een schone doek. Omdat de zon tijdens de winter laag staat, kan het dat je last krijgt van de reflectie op het wegdek. Met een zonnebril kun je jezelf hiertegen beschermen. Om de kans op vallen te verkleinen kun je de zadel van je fiets wat lager zetten. Hierdoor kun je makkelijk je voeten op de grond zetten wanneer dit nodig is.

Fietsverzekering vergelijken

Met de tips uit dit artikel kun je ongelukken voorkomen. Toch is het altijd mogelijk dat je schade aan je fiets of pech onderweg krijgt. Met een fietsverzekering kun je jezelf verzekeren tegen deze kosten. Er zijn meerdere verzekeraars die allemaal andere premies en voorwaarden hebben. Jouw ideale fietsverzekering is ook afhankelijk van het type fiets dat je hebt. Er zijn dus veel factoren waar je rekening mee moet houden. Om deze reden wordt je fietsverzekering vergelijken aangeraden. 

4.5/5 - (2 stemmen)