Jongeren onderschatten telefoongebruik op fiets

Telefoonverzekering fietser met telefoon

Ongeveer 60% van de mensen gebruikt soms zijn telefoon in het verkeer. Heel apart is dat circa. 75% van de fietsers wel inziet dat het erg gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Vooral jongeren schatten risicovolle situaties niet zo goed in.

Jonge fietsers tussen de 14 en 15 gebruiken hun telefoon regelmatig tijdens een fietsrit. Uit een onderzoek van SWOV blijkt dat bijna 75% van de weggebruikers zich daaraan schuldig maakt. Dat is natuurlijk een fors percentage.

Telefoongebruik op de fiets
De kans op een verkeersongeluk is vele malen groter als je met de telefoon de weg opgaat. Jongeren schatten risico’s slechter in dan volwassenen. Veel jongeren zijn dan ook uit een gewoonte zoveel bezig met hun telefoon. Om die reden moeten specifiek jongeren goed ingelicht worden over het telefoongebruik in het verkeer, in het bijzonder als fietser.

Verkeerde inschatting
Ook maken jongeren een verkeerde inschatting van hun telefoongebruik. Velen zijn zich niet bewust van het feit dat ze überhaupt hun telefoon erbij pakken.

Appverbod 2019
Dit jaar dient Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen een voorstel in voor een appverbod voor fietsers. In het jaar 2019 gaat dat dan waarschijnlijk in. Deze maatregel is bedoeld om verkeersongevallen als gevolg van appgedrag tegen te gaan.

2.1/5 - (11 stemmen)