Hoe voorkom ik dat mijn fiets gestolen wordt?

fietsslot wordt gebruikt

Hoewel je met een fietsverzekering verzekerd bent tegen de financiële gevolgen wanneer je fiets onverhoopt gestolen wordt, blijft natuurlijk altijd het ongemak van het niet tot je beschikking hebben van een fiets, de afhandeling met je verzekeraar en eventueel de aangifte bij de politie. Het is dus in alle gevallen een goed idee om het fietsendieven het zo lastig mogelijk te maken. Daarom hebben wij een aantal zaken op een rijtje voor je gezet, waar je op dient te letten, zodat de kans dat je fiets gestolen wordt, aanzienlijk kleiner wordt.

Gebruik naast je standaard slot altijd een (goedgekeurd) kettingslot

Het ligt vrij voor de hand, maar toch zijn er nog veel consumenten die de fiets parkeren op slechts een enkel slot. Daarmee maak je fietsendieven het bijna te gemakkelijk, aangezien de fiets gewoon opgepakt kan worden op 1 wiel, dus nog makkelijk transportabel is.  Een groot kettingslot schrikt de meeste dieven af, en daarmee zal de kans kleiner worden dat je fiets (overdag) gestolen zal worden. Let op dat je voor je fietsverzekering altijd een 2 sterrten ART goedgekeurd  slot dient te gebruiken.

Maak je fiets vast

In aanvulling op bovenstaande tip: wil je voorkomen dat je fiets wordt ingeladen in een busje, zoals fietsendieven vaak te werk gaan? Zorg er dan voor dat je fiets vast staat aan een ander object, bijv. een paal, een hek of een andere fiets.

Maak je fiets onaantrekkelijk (voor dieven)

Zwarte, grijze en witte fietsen, de veelvoorkomende kleuren, worden sneller gestolen dan fietsen in een duidelijk onderscheidende kleur. Reden daarvoor is tweeledig: ten eerste zijn fietsen die bijv. veloranje of mintgroen zijn een stuk minder makkelijk door te verkopen door fietsendieven, ten tweede zijn ze nogal opvallend waardoor de pakkans groter wordt.

Stalling

Met name in de grote steden en bij treinstations zijn vrijwel overal mogelijkheden tot (bewaakte) fietsenstallingen. Indien de fietsenstalling bewaakt wordt, is de kans op diefstal vrijwel nul. Maar ook als als deze niet bewaakt wordt, is de kans op diefstal over het algemeen kleiner, vanwege de aanwezigheid van bewakingscamera’s en de doorloop van mensen.

 

3.2/5 - (9 stemmen)