E-bikes populairder dan ooit

Ebike populairder dan ooit

Niet alleen zijn fietsen goed voor de gezondheid, fitness, het milieu en jouw portemonnee, er is ook een duidelijke toename van de vraag naar E-bikes als een flexibele en trendy transportmodus. Volgens AD gaven mensen, in 2018, meer dan 1,2 miljard euro uit aan fietswinkels. Mensen zijn vooral op zoek naar elektrische fietsen aangezien ze luxueuzer zijn en elektrisch te werk gaan. Stadsfietsen zijn in de loop der jaren minder populair geworden, de E-bike neemt nu de leiding.

Dus wat maakt E-bikes zo aantrekkelijk, en meer to the point, waarom zo populair? We identificeren 5 redenen voor hun sterke stijging in populariteit en wijzen op de voordelen van het bezit van een elektrische fiets.

Perfecte weersomstandigheden

De weersomstandigheden zijn de afgelopen jaren enorm veranderd. De zomers worden langer en mensen hebben zin in het fietsen. Het perfecte fietsweer zorgt ervoor dat mensen sneller fietsen gaan kopen, dit blijkt uit de jaarcijfers van van brancheverenigingen RAI Vereniging en Bovag. In 2018 kochten meer dan 1 miljoen mensen een fiets, dit is 5,7 % meer dan in het jaar 2017.

Fietswinkels maken gebruik van de stijgende vraag door hun prijzen te verhogen. Ze verhogen hun prijzen met ongeveer 200 euro in 2018.

Minder inspanning

De scherpe prijsstijging komt deels ook door de opkomst van de E-bike. De elektrische fiets heeft een verdere technologische vooruitgang en een lange levensduur van de batterij. E-bikes zijn in staat om grote afstanden tot 50 km af te leggen met één enkele lading. De elektrische fietsen bieden vier instellingen, Eco (laagste niveau), Tour, Sport en Turbo (hoogste niveau) met de bijbehorende assistentie, zodat je kan kiezen hoeveel vermogen je wilt gebruiken. Het voordeel van deze instellingen is dat je kan kiezen of je een beginner of een professional bent. Het nemen van routes die anders alleen geschikt zijn voor professionele wielrenners is een reële mogelijkheid, ongeacht jouw fitnessniveau.

De opkomst van de E-bike zorgt ervoor dat de omzet met 40% is gestegen in 2018, het is de meest verkochte type fiets van Nederland. De stadsfietsen die het grootste marktaandeel hadden, zijn verslagen met 6%. Volgens de fietsenbouwer Gazelle zal de E-bike de stadsfiets niet uitschakelen aangezien de stadsfiets zal blijven bestaan voor andere doelgroepen.

Voor iedereen toegankelijk

Traditioneel was fietsen een beperkte activiteit voor mensen met verwondingen. Als iemand lijdt aan verwondingen, is inspannende activiteit niet aan te raden, maar E-bikes stelt mensen van alle leeftijden en fitness niveaus in staat om geleidelijk aan hun conditie te verbeteren zonder verwondingen te veroorzaken of te verergeren. Gezinnen kunnen nu een plezierige ervaring hebben door grotere afstanden af te leggen aan verschillende fitness niveaus.

Populair bij dieven

De toename aan populariteit van de e-bikes, doet de toename aan diefstal ook stijgen. Veel dieven zien een opportuniteit in deze tendens. Ze zijn geïnteresseerd in het stelen en verkopen van elektrische fietsen. Het is een trend en iedereen wil het hebben! Om zorgeloos doorheen de stad te fietsen, kan je een E-bike verzekering vergelijken. Heb je geen elektrische fiets, maar wil je toch jouw fiets verzekeren? Geen zorgen, je kan voor elk type fiets een fietsverzekering afsluiten.

Technologische vooruitgang

De technologische vooruitgang blijft ons verrassen, zo verklaart de fietsverkoper Marco. De elektrische fiets zal blijven evolueren en innoveren. De toekomstplannen houden in dat je jouw E-bike kan verbinden aan jouw smartphone of via het internet. Op deze manier blijf je op de hoogte van hoeveel batterij je over hebt, wanneer je jouw fiets moet onderhouden,… Verder werken fabrikanten aan een acculader op zonnecellen. De innovatie van de elektrische fiets zal ons niet teleurstellen.

‘Normale’ fiets

Het gebruik van elektrische fietsen is niet beperkt tot vakantie of vrije tijd, ze kunnen het hele jaar door gebruikt worden. Mensen gebruiken de elektrische fiets om naar hun werk te gaan, het is een goedkoper alternatief dan het openbaar vervoer met als bijkomende voordeel dat ze files vermijden. Verder verhogen ze ook hun fitnessniveau. Al deze voordelen zullen ervoor zorgen dat de E-bike het nieuwe normaal wordt. Volgens Wouter Jager, voorzitter sectie fietsen van de RAI en directeur van de Accell Group (onder andere Batavus en Sparta) gaat de benaming naar de elektrische fiets veranderen naar de ‘gewone’ fiets.

De verwachting van de RAI Vereniging is dat het marktaandeel van de E-bike in geleidelijk tempo zal doorgroeien als in het jaar 2018. Ze verwachten dat de helft van de nieuwe fietsen een motor zullen hebben in 2019.

5/5 - (3 stemmen)