E-bike diefstal fors toegenomen in 2020

E-bike diefstal fors toegenomen in 2020

Het aantal gestolen e-bikes is in 2020 fors toegenomen. Dat bleek uit een analyse van de aangiftecijfers door de stichting aanpak Fiets- en E-bike diefstal. Het aantal steeg met maar liefst 37 procent vergeleken met 2019. In totaal is er 18.032 keer aangifte gedaan op e-bike diefstal. De elektrische bakfietsen werden ook niet overgeslagen, het aantal diefstalgevallen van deze type fiets steeg namelijk met 24 procent.

In Nederland worden er steeds meer dure elektrische fietsen en bakfietsen verkocht. Helaas zijn de elektrische fietsen zeer aantrekkelijk voor fietsendieven. Deze fietsendieven maken gebruik van gewelddadige en professionelen methodes om de elektrische fietsen te stelen. De meeste fietsen worden gestolen in grote steden en worden vervolgens vervoerd in busjes naar het Oosten van Europa. Zodat de fietsen door verkocht kunnen worden op de zwarte markt.

Het blijft niet bij het stelen van de elektrische fietsen op straat, maar ook schuurtjes, garage en boxen worden  leeggeroofd. We kunnen er van uit gaan dat het aantal diefstallen veel hoger ligt dan dat bekend is. Uit het onderzoek dat Bureau Beke in Arnhem in het najaar van 2020 publiceerde, blijkt dat slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte doen. Dat zijn vaak eigenaren van de E-bikes. Die zijn namelijk verzekerd tegen diefstal en verzekeringen eisen dat de eigenaren aangifte doen. Het aantal aangiftes van bakfietsen steeg met een kwart van 809 in 2019 naar 1000 in 2020.

Diefstal kun je niet altijd voorkomen! Je kan er wél voor zorgen dat je elektrische fiets verzekerd is tegen diefstal. Hierbij wordt vaak de nieuwwaarde van de fiets vergoed. Neem daarom een kijkje op E-bike verzekering vergelijken om de beste verzekering te vinden die aansluit bij jouw persoonlijke wensen.