Diefstal van dure fietsen hard gestegen

Dure fiets, fietsverzekering vergelijken

In de laatste 10 jaar is het aantal gestolen fietsen fors toegenomen. In 2010 stond de teller op 41000 fietsen en dit is toegenomen naar 47500 fietsen in 2019. Dit staat in het rapport Fietsdiefstal in Nederland.

Duurdere fietsen

Dat het voornamelijk om duurdere fietsen gaat is een opvallende ontwikkelingen. Het aantal fietsen dat wordt gekocht is namelijk afgenomen. De buit van de dieven is echter sterk toegenomen. Uit cijfers van het CBS is op te maken dat racefietsen, bakfietsen en elektrische fietsen vaak het doelwit zijn van dieven. Dieven leggen de focus op dure fietsen en kunnen ook losse waardevolle onderdelen stelen. Denk bijvoorbeeld aan accu’s.

Gestolen e-bikes

De buit is sterk toegenomen, dit is dan ook naar buiten gebracht door verzekeraars. De ANWB laat weten dat het aantal gestolen elektrische fietsen is toegenomen met 40% in 2019. In Nederland zien we al vele e-bikes, maar dit is nog niet overal zo vanzelfsprekend. In de rest van Europa beginnen de e-bikes populairder te worden.  De e-bikes worden nadat ze gestolen zijn snel naar het buitenland vervoerd. Vooral Oost-Europa blijkt populair te zijn. Het is daarom erg belangrijk dat het direct wordt doorgegeven wanneer er een e-bike gestolen wordt.

Verder is het ook opvallend dat vooral e-bikes die gebruikt worden door jongeren worden gestolen. Eerst werden e-bikes voornamelijk door ouderen gebruikt. Maar nu is te zien dat veel werknemers naar hun werk fietsen op een e-bike en dat jongeren naar school fietsen. Jongeren gebruiken de e-bikes functioneel. Ouderen gebruiken de e-bikes daarentegen vooral recreatief. Verder beveiligen ouderen de e-bike over het algemeen beter. In 2019 is het aantal gestolen elektrische fietsen hard gestegen. Je kunt hier e-bike verzekeringen vergelijken.

Verzekeraar kiezen

Het blijkt dus dat er voornamelijk wordt gefocust op de diefstal van dure fietsen. Ook kan het zo zijn dat de fiets op slot is gezet maar dat er alsnog onderdelen worden gestolen. Het is daarom handig dat je de juiste verzekering hebt afgesloten zodat deze kosten gedekt kunnen worden door de verzekeraar. Op de volgende pagina kun je eenvoudig een fietsverzekering vergelijken. Hierbij kun je precies de fiets categorie selecteren die bij jou past. Hierna kun je gemakkelijk in oogopslag zien welke verzekeraar geschikt is voor jou.

5/5 - (2 stemmen)